RAY -projekti

Projektin ensimmäinen vuosi 1.1.-31.12.2015

Vuosi 2015 alkoi iloisissa merkeissä. Suomen Karva-Kaverit ry sai juuri jouluksi 2014 tiedon, että RAY oli puoltanut hakemustamme, jossa haimme rahoitusta kolmivuotiseen projektiin. Projektimme tarkoituksena on vakiinnuttaa eläinavusteinen vapaaehtoistyö Suomeen. Helmikuussa sosiaali- ja terveysministeriö vielä vahvisti RAY:n tekemän päätöksen.

Alkoi vimmattu suunnittelun, tapahtumien ja koulutuksien täyttämä vuosi. Suomen Karva-Kaverit ry sai myös ihan oman pienen konttorin Turun keskustan liepeiltä Kanslerintieltä, jossa vietimme avajaisia toukokuun 11 päivänä. Kaffepannu oli kuumana ja kermakakkua pullan kera tarjolla koko päivän kaikille jäsenillemme sekä yhteistyökumppaneillemme. Kaukaisimman tervehdyksen toimistollemme kävi tuomassa Oulun koordinaattori Irmeli Isteri =)

Kävimme tapaamassa jäsenistöä pääkaupunki seudulla ja Oulussa ja kyselimme mitä toiveita tai ajatuksia heillä olisi hankkeemme suhteen. Osallistuimme moniin RAY:n vaatimiin koulutuksiin ympäri Suomen ja kävimme tapaamassa Lounais-Suomen Muistiyhdistyksen, Turun Kriisikeskuksen ja Avustajakeskuksen toimihenkilöitä, joiden kanssa olimme sopineet aiesopimuksen hankkeemme päämäärän saavuttamiseksi.

Ensimmäisen vuoden suurin ponnistus on ehdottomasti ollut uusien kotisivujen luominen yhdistykselle, ja kattavan koko yhdistyksen sisäisen sähköpostijärjestelmän sisäänajo. Kotisivut toimivat helppokäyttöisellä WordPress -alustalla, jonka käytön opetteleminen vaatii hieman aikaa, mutta kun juonesta saa kiinni, niin homma alkaa sujua. Koordinaattorit ovat saaneet tunnukset ja ohjeistusta omien alasivujen luomiseen, mutta sisältöä uupuu vielä. Ryhtykää rohkeasti tuumasta toimeen, sillä tekemällä oppii parhaiten, etkä tunnuksillasi pysty tekemään mitään ”peruuttamatonta” :) Aina jos ilmenee jotain ongelmia, kysykysykysy! Tyhmiä kysymyksiä ei näiden suhteen ole ja sivut voi joskus temppuilla taitavammankin tietokoneen käyttäjän käsissä.

Projektin vuodesta 2016 – väliaikatietoja

Alku vuonna Turun seudulla Muistiyhdistyksen pitämän koulutusten” miten kohdatan muistisairas  ja liikunnan merkitys ikäihmisille” innoittamana starttaa  eläintenpäivänä ti 4.10 Tassutellen Ulos kampanja  usealla eri paikkakunnalla:Turku,Kaarina, Parainen, Merilappi, Hki, Oulu, Lahti, Tampere ja Kärsämäki. Kukin paikkakunta on saanut tahollaan koulutuksen omaa alueen muistiyhdistykseltä tai vastaavalta taholta. Tarkoituksena on luoda perinteisten laitosvierailujen rinnalle uusi vapaaehtoistyönmuoto jolla saataisiin jäseniä innostumaan eläinavusteisesta vapaaehtoistyöstä. Esim Turun seudulla starttiin on lähdössä mukaan 20 jäsentä ulkoilukaveriksi.

Olemme tehneet Validian kanssa yhteistyötä Turun ja Rovaniemen alueilla jo jonkin aikaa . Hyvien, molemmin puolisten kokemusten pohjalta  päätimme laajentaa yhteistyötä valtakunnalliselle tasolle. Validian kanssa on käyty keskustelua toiminnan jalkauttamiseksi alueille ja liitteenä yhdessä kokoamamme tiedote aiheesta. Tiedote on lähetetty myös Validian toimesta heidän yksiköille.

Toiminta on puolin ja toisin vapaaehtoista ja varmasti joillain alueilla aktivoituminen on vilkkaampaa, kuin toisilla. Tampere on jo aktivoitunut ja yhteistyökuviot ovat siellä jo suunnitteilla. Toivomme , että  koordinaattorit ottavat Validian henkilökunnan lähestymisen avosylin vastaan ja he lähtisivät yhdessä suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteisiä kohtaamisia ja kokemaan onnistumisia eläinavusteisen vapaaehtoistyön parissa. Tavoitteena on saada alueellisesti myös yhteistä näkyvyyttä. Meidän vierailuista kirjoitetaan Validian sivuilla sekä muissa julkaisuissa. Se tarkoittaa yhdessä tekemistä, yhdessä näkymistä ja voimien yhdistämistä. Tämä yhteistyö vie meitä varmasti yhdistyksenä eteenpäin.

– Koordinaattorin käsikirja päivitetty
–  Kaksipäiväinen eläintietoisuuskoulutus suunniteltu.
– Palautekysely kaavakkeet eri vierailukohteille lähetetty  koordinaattoreiden kautta.
– alajaostot ovat pitäneet virkistäytymis/koulutustapahtumia. Koulutusaiheita ovat olleet mm. lukukoiratoiminta ja muistisairaan vanhuksen kohtaaminen.