Koulutukset

Koordinaattorikoulutukset

businessman-607788__180

Syksyllä suurinta mietintää aiheutti koordinaattoreille suunnatun koulutuksen suunnittelu ja koulutusten toteuttaminen 21.11 Tampereella ja 28.11 Oulussa.

Koulutuksen materiaalin kokoaminen alkoi yhteydenotolla koordinaattoreihin ja kartoittamalla heiltä minkälaisen koulutuksen he kokisivat tarpeelliseksi. Lukukoira-toiminta ja siihen perehdyttäminen oli toivelistalla toivotumpien joukossa. Siispä teimme aiheesta koulutusvideon, joka toivottavasti kannustaa koordinaattoreita jatkossa aloittamaan toiminnan alueilla missä sitä ei vielä ole. Myös uusien alueellisten kotisivujen päivittämiseen ja sähköpostijärjestelmän saloihin tutustumista toivottiin lähes joka alueella. Myös eläintietoisuuskoulutus ja jäsenten aktivointi ja sitouttaminen yhdistyksemme toimintaan askarrutti monia koordinaattoreita. Ihan kaikkien toiveita emme pystyneet toteuttamaan tämän ensimmäisen koulutuksen aikana vaan saimme paljon hyviä ideoita, joista pyrimme kokoamaan uusia innostavia koulutuksia kaikille jäsenillemme mahdollisesti jo heti tämän vuoden aikana. Siksi kaikkien jäsenten ajatukset ja ideat ovat meille tärkeitä, jotta voisimme kehittää eläinavusteista vapaaehtoistyötä Suomessa siten, että saisimme sen juurrutettua tänne tuleville Karva-Kaveri sukupolville. Älä siis epäröiolla meihin yhteydessä, kun hyvä idea tai ajatus valtaa mielesi. Olkoonkin se ajatus sitten perinteistä keikkailua tai suunnitelmallisempaa vapaaehtoistyötä koskevaa. Tärkeää olisi, että me kaikki voisimme edelleenkin tuottaa hyvää mieltä läheisillemme juuri meille ominaisella tavalla.

Koulutusta erityisryhmien kohtaamisesta

Jäsenten kanssa keskusteltaessa tuli ilmi, että osa uusista ja hiukan ”vanhemmistakin” jäsenistä jännitti keikkailua. Heitä jännitti miten tulisi kohdata oikein muistisairautta sairastava ikäihminen tai kuinka tulisi menetellä kehitysvammalaitoksissa. Entä kuinka tulisi kohdata lapsi tai nuori, joka on mahdollisesti kokenut jonkin traumaattisen kokemuksen? Entä mitä annamme neuvoksi jäsenelle, joka kokee ettei perinteinen keikkailu enää tuottanut hänelle itselleen hyvää mieltä? Päätimme tarttua heti näihin ongelmiin ja lähdimme miettimään kuinka pystyisimme madaltamaan keikalle lähtijöiden kynnystä niin, että se olisi kaikille osapuolille edelleenkin hyvää mieltä tuottava kokemus. Mietimme myös olisiko ”perinteisten” laitosvierailuiden rinnalle mahdollisesti jokin muu vaihtoehto, joka mahdollisesti auttaisi jaksamaan paremmin vapaaehtoistyön arjessa? Järjestimme kesäkuun alussa kaksi ”Kesäkeinu -Pysy Remmissä” koulutusta, joiden tarkoituksena oli antaa koulutuksessa paikalla olleille jäsenille ”vapaat kädet” suunnitella eläinavusteisen vapaaehtoistyön erilaisia toimintamuotoja eri asiakasryhmien kanssa laitosvierailujen rinnalle. Kouluttajina meille toimi Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen muistineuvoja Marjo Silvander, joka kertoi meille 3.6 pidetyssä koulutuksessaan perustietoa muistisairauksista sekä Avustajakeskuksen järjestösuunnittelija Pirjo Rissanen, joka luennoi meille 8.6 erilaisuuden kohtaamisesta. Iltojen koulutuksen anti ja uudet ideat käytiin vielä yhdessä läpi Maarit Haapasaaren johdattelemana. Alkusyksystä 27.8 jatkoimme vielä koulutusten sarjaa, kun Kriisikeskuksen Jenna Trogen luennoi meille ”lasten ja nuorten kohtaamisesta vapaaehtoistyössä”.